Gdzie jest produkowana witamina K?

Gdzie jest produkowana witamina K?

Gdzie jest produkowana witamina K? Witamina K została odkryta przez Henrika Damę i Edwarda Adelberta Doisy w latach 30. XX wieku i otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny w 1943 za całokształt badań nad witaminą K. Jak wszystkie witaminy, witamina K jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najpoważniejsze problemy związane z niedoborem witaminy K mogą wystąpić u małych dzieci i w rezultacie mogą prowadzić do problemów zdrowotnych. Co witamina K robi w organizmie, gdzie jest wytwarzana i w jakiej formie jest najlepiej przyswajalna?

Rodzaje i częstość występowania witaminy K

Witamina K https://ukryteterapie.pl/kategoria/witamina-k to grupa związków organicznych, które naturalnie występują w dwóch formach:

Witamina K1

Ten rodzaj witaminy K nazywa się filochinonem, fitomenadionem lub fitokwasem i jest żółtym płynem syntetyzowanym przez rośliny. Substancja rozpuszcza się w tłuszczu i jest odporna na temperaturę. Kiedy jemy produkty roślinne, dostarczamy naszemu organizmowi witaminę K1 poprzez pożywienie. Z całkowitej zawartości w pożywieniu organizm wchłania od 30% do 70%.

Witamina K2

Witamina K2 czyli menachinon jest wytwarzana przez mikroorganizmy. Jest również wytwarzana w organizmie człowieka, a dokładniej w przewodzie pokarmowym, jako tak zwana flora jelitowa. Podobnie jak witamina K1, witamina K2 jest również rozpuszczalna w tłuszczach. Jest syntetyzowana przez drobnoustroje w jelicie czczym i krętym i zaspokaja większość potrzeb dorosłych na tę witaminę. Wit K2 jest prawie w 100% biodostępny.

Witamina K3

Najbardziej znanych jest wiele różnych wersji sztucznie wytwarzanych w laboratorium, jako pochodna naturalnej witaminy K3, menadionu, jednak różni się ona od naturalnej witaminy K tym, że jest rozpuszczalna w wodzie, chociaż jest bardziej rozpuszczalna niż naturalna witamina K. wyższa biodostępność, ale nie K2.

Witamina K i jej rola w organizmie człowieka

Witamina K jest głównie dlatego, że jest niezbędna do wspomagania krzepnięcia krwi. Wątroba potrzebuje go do syntezy czynników krzepnięcia osocza i białka zwanego protrombiną w wątrobie. W przypadku braku któregokolwiek z tych czynników, krew krzepnie bardzo powoli lub wcale. Krople witaminy D K2 MK-7 są często stosowane w celu wspomagania krzepnięcia krwi.

Gdzie jest produkowana witamina K?
Gdzie jest produkowana witamina K?

Kolejną bardzo ważną funkcją witaminy K jest wspomaganie pracy układu sercowo-naczyniowego. Uważa się, że ma działanie przeciwkrwotoczne poprzez wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, co również pomaga zapobiegać nadmiernemu krwawieniu podczas menstruacji.

Ponadto witamina K odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu równowagi ekonomicznej wapnia. Uczestniczy w przyswajaniu wapnia przez układ kostny oraz przyczynia się do tworzenia tkanki kostnej. Wykazano również, że ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwbólowe i przeciwzapalne. Według niektórych badań witamina K, a zwłaszcza tandem witamin K2 i D3, może hamować rozwój raka.

Ponieważ witamina K jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie powinna jej brakować. Jednak prawda jest taka, że ​​jej niedobór u osób dorosłych jest bardzo rzadki i można go przedawkować jedynie poprzez suplementację syntetyczną witaminą K.

Warto jednak wiedzieć, że w przypadku wystąpienia niedoboru może to skutkować:

  • niedokrwistość (niedokrwistość);
  • zwapnienie (zwapnienie naczyń krwionośnych);
  • osteoporoza;
  • uszkodzenie wątroby;
  • żółtaczka.

Można temu przeciwdziałać na przykład suplementami witaminy K w tabletkach.

Witamina K i dzieci

Niedobór witaminy K rzadko jest problemem u dorosłych, ale z kolei jest częstym problemem u noworodków. Dzieje się tak, ponieważ dorosła flora jelitowa jest w pełni rozwinięta i wytwarza najwyższą i najlepiej przyswajalną witaminę K, znaną jako K2. Z drugiej strony w jelitach noworodka nie ma wystarczającej liczby bakterii, aby w zadowalający sposób wytwarzać tę witaminę. Niestety może to i najczęściej prowadzi do krwawienia z niedoboru witaminy K (VKDB). Jest to niebezpieczne, ponieważ choroba nie powoduje krwawienia zewnętrznego, ale krwawienie wewnętrzne, które bezpośrednio zagraża życiu dziecka.

Profilaktyka zdrowotna od dawna zapobiega takim krwawieniom, zwykle dając dzieciom pojedynczy zastrzyk domięśniowy 1 mg witaminy K w ciągu 6 godzin od urodzenia. Ponadto w przypadku niemowląt karmionych piersią zaleca się kontynuację suplementacji mikrowitaminą K od 8. dnia do końca 3. miesiąca życia. Chodzi o to, że dostępne na rynku mleko dla niemowląt zawiera witaminę K, a mleko matki nie zawiera wystarczającej ilości tej witaminy dla niemowląt.